Thursday, April 2, 2009

Elefantenes Inntogsmarsj.




"Sjiamuslimene har laget en lov som sier at kvinner ikke for lov til å nekte menn sex" [Les Mere]

Loven sier også at kvinner må spørre ektemannen om lov til å dra ut å søke jobb, besøke legen eller forlate hjemmet.

Er dette et skritt i riktig rettning? Neppe.

Men på den andre siden så har kvinner i Afghanistan mere rettigheter i dag enn før.





Nå er vell ikke det å forby noen som helst form for frihet noe som jeg tror løser noen ting. Men her er det selvsagt snakk om religion. Religionen er helt fin den. Folk må få tro på det de vil, men er handlingen riktig? I såfall hva er konsekvensene ved at kvinner må spørre om lov og være avhengig av andre for å ta avgjørelser?

Logisk sett så er ikke dette det beste hvis ikke begge parter er svært enig om slike avgjørelser.
Det å kunne tillate noe slikt som at ektemannen skal bestemme når han skal ha sex åpner opp for ufrivillige situasjoner og iverste fall voldtekt i lovens navn. Kanskje vil man få situasjoner som voldtekter i guds navn?
Det skremmende med det er at dette er et skritt tilbake, demokratiet er på steinalder nivå i Afghanistan.

Hvordan hadde man selv følt det hvis et annet menneske skulle tatt kontroll over dine avgjørelser? Det minner om en primitiv kontrollkunst som skal gi menn makt og begjær.

Selvsagt finnes det nok sjiamuslimer som er delevis liberale, men hvordan skal man si at dette er feil? For det første er det et overgrep på en gruppe mennesker som går på kjønn. Alle mennesker trenger følelsen av frihet, det er et psykologisk grunnprinsipp som vi ikke skal overkjøre. Selv en som sitter i fengsel må vite at dette er en straffeform hvor frihet under ansvar er en del av frihetsberøvelsen.
Det å ta rettigheter fra mennesker som tror på en religion er skammelig, men leser man bibelen finner man også former hvor den kan gi tolkninger som er tilsvarende (Det kommer an på hvilken tekst du tyder).

Men jeg er en tilhenger av prinsippet "naturens barn". Vi er mennesker av naturen, vi har et kjønn som utifra fysiske bestemmelser som gjør at vi tenker annerledes. Dette tror jeg ikke vi skal tukle for mye med. Vi har en naturlig årsak og vi lager selv i samsvar med partner hvordan vi ønsker å ha det i vårt hjem. En lov som overkjører dette burde ikke aksepteres på noen måte.

Ekstremismen i ikke bare muslimske land men også vestlige er nok en konsekvens av vår levesett. Vestlig verden befrir seg fra kjønnsroller, kvinner og menn blir likestilt og frihet står sterkt i våre hjerter. Selvsagt vil ikke hele verden gå med på dette, mennesker er ulike og frihet kan defineres utifra hva man er vant med.

Jeg er redd dette er begynnelsen på en mørk prossess i østen hvor mennesker blir utsatt for traumatiske overgrep fra styresmaktene.

No comments:

Post a Comment