Tuesday, March 3, 2009

Tvang Mot Psykisk syke

Det har vært mye snakk om elektrosjokk behandling (ECT) i det siste. I noen land vil de forby slik virksomhet og i andre land brukes dette helt ukritisk.

ECT skal i følge psykiatere og leger være en behandling som inneholder lite bivirkninger.
Det de gjør er at de finner ut eksakt hvor mye strøm som skal gies til ditt hode.
Når hjernen får disse signalene skjer det en oppvåkning i hjernen. Hjerne aktiviteten blir større og serotonin nivået økes. Altså dokumentert positiv effekt.
Men det strides fordi slik behandling ser veldig brutalt ut og derav kommer ordet elektrosjokk.

Når oppvåkningen skjer sender hjernen signaler og kroppen får en krampe.

Denne behandlingen er ulikt brukt i forskjellige situasjoner men oftes til schizofrene, manisk depressive og mennesker med dyp depresjon.

I Norge brukes ECT i samråd med medisiner og samtale terapi.

Registrerte bivirkninger er hukommelsetap og konsentrasjons vansker.
Men om dette er depresjonen eller ECT er uvisst. [Les mere her]

Men omtalen er litt for pen synes jeg. Tross alt så har dette ulike virkninger.
Logisk men ikke faglig så er hjernen veldig kompleks. Ulik informasjon lagres og impulser sendes fra forskjellige deler av hjernen. Konsevensen er da at noen kan få en helt smertefri opplevelse av dette, andre vil få mere komplekse. Så egentlig så er ikke dette noe som fungerer hverken bedre eller dårlige enn anti deprepressiva. Leger og psykiatere har ofte ville bekjempe de ondeartede ryktene bak ECT. Noe jeg kan forstå siden det kan sammenlignes i lik linje med anti derpressiva.

Men en forsknings rapport publisert av Nasjonalt Kunnskapssenter For Helsetjenesten viser til en litt annen virkelighet. I samme slengen vil jeg nevne at det ble forsøkt å gi alle pasienter innenfor psykiatri ECT noe som hadde uheldig virkning.
Det kunne vises til at to døde. En var innlagt og en annen var medisinert. Men dosering og bruksmetode var ikke dokumentert. Det vises også til at andre undersøkelser utført på 491 personer med ulike metoder ikke førte til dødelighet.
Dermed kan ikke dødelighet nevnes som en av bivirkningene her.

På kort sikt kan ECT føre til hukommelsesvikt og konsentrasjons vansker. Det nevnes flere steder på internett at flere har mistet bardomsminner, kunnskaper og sliter med personlighets forstyrrelser. Men siden disse ikke er dokumentert i noen publiserte journaler så kan ikke disse tas med i betraktning.

Det vises også til at de prøvde ut "narre ECT" som hadde ført til selvmord. Så dokumentasjonen på at ECT er forebyggende er tilstede.

Men det jeg lurer på er om psykiatrien vil bli kvitt folk fortestb mulig?
Tross alt så er samtaleterapi noe psykologer/psykiatere har gode erfaringer med, men det tar tid. I tiden hvor man skal prøve ut anti depressiva så er det viktig å følge opp pasienten.
Akkurat som med andre legemiddler. Hvorfor skal ECT være så bra?
Jeg er både kritisk og positiv. Men jeg tror først og fremst på det å finne ut av problemet.
Tross alt de fleste problemer forsvinner når man mestrer de.

Jeg tenker at det ikke finnes noen mirakelkur for problemer.
Har du økonomisker problemer, er utbrent eller sliter med andre problemer så forsvinner ikke disse med medisiner. Det gjør de bare ikke. Hvorfor ikke fokusere på det som er problemet og prøve å løse dette.

Nå er det jo slik at ECT ikke skal fungere alene, det skal fungere i sammråd med psykiater.
Derfor tenker jeg det er bedre å holde fokus på helheten enn å stole på medisiner i sin enkelhet.

Jeg har lyst til å ta frem et sitat fra dum dum boys "det finns ikke piller for møkkete vann".

No comments:

Post a Comment