Friday, March 6, 2009

Kognitiv Atferdsterapi Virker

Leger, psykologer og psykiatere i Sverige har forsket på anti depressive legemiddler kontra kognitiv atferdsterapi. Det viser seg at kognitiv atferdsterapi har langt større virkning i det lange løp.

Kognitiv atferdsterapi går under psykoanalyse. Hyppig brukt i tiden etter andre verdenskrig.
Denne type behandlig går ut på at pasienten får innsyn i sitt eget tankemønster.
På denne måten kan behandler/pasient ufarliggjøre uønskede situasjoner.
De kan selvsagt ikke fjerne dem, men man får hjelp til egen mestring. Hejlp til selvhjelp.

I dag skal det trappes ned på utlevering av anti depressive legemiddler og de vil fokusere mere på denne type behandling. Dette er et kjempeflott vedtak som jeg tror mange har ønsket seg lenge.
Anti depressive legemiddler fjerner ikke problemet eller lar deg mestre de.
De utjevner sinnstemning og gjør til at farene ved depresjon/angst dempes.

Det skummle med dette vedtaket er at folk må vente i kanskje tre måneder før de får behandling. Det er en tung og langsom prosess for pasient.

Jeg har hørt om flere tilfeller hvor psykiatere ved akutt poster har fått inn pasienter preget av alvorlig depreson. Sendt de hjem med anti depressive legemiddler og sagt at psykiatrien ikke er noe for dem. Et helt hårreisende tilfelle. Skulle dette være en helg f.eks så er det tungt å ville dra tilbake nåe man ikke føler at man får hjelp.
Jeg har stor tro på at 99% av selvmordene som utføres egentlig var et skrik om hjelp, eller en ventil for å komme unna situasjonen.

Jeg synes også det er skummelt å tenke på bivirkninger med disse tablettene siden legemiddel industrien holder tilbake selvmords statistikk. Det er jo ikke lengre leger, psykiatere og psykologer som oppsøker legemiddler. Det kommer en selger med disse legemiddlene.
Gjerne med en slags belønning for at de velger disse merket.
Det virker for meg som en fryktelig skitten bransje og ikke minst en nødvendig bransje.

Det å få hjelp til selvhjelp er den beste gaven et menneske kan få. Det gir et menneske til å blomstre opp og bli selvstendig. Kognitiv atferdsterapi er av av en slik art.
Selvsagt er alle individer og alle behandles ulikt. Men dette er en form for terapi som har vist gode resultater.

Jeg håper de kan fortsette å tenke i disse baner. Kognitiv atferdsterapi har veldig få bi effekter og kan sies å være helt fri for bivirkninger. Men om man burde ha anti depressive legemiddler eller ikke så er det greit å la dette være noe man finner ut sammens med profesjonelle aktører.
Anti depressiva kan gjøre prosessen litt lettere å bære.

Jeg vil nesten tegne i stjerne i boka til de som har utført disse forskningene.
For det dokumenter en sannhet som har eksistert lenge.

No comments:

Post a Comment